indreliv.dk

Muntjac Muntiacus reevesi

Vidste du det?
Muntjac er også kendt som ‘gøhjorten’ på grund af dets høje gøende kald.

Muntjac’en får sit latinske navn fra John Russell Reeves, der først introducerede arten.

Muntjac er den ældste kendte hjorte, der dukkede op for 15-35 millioner år siden, med rester fundet i miocæne aflejringer i Frankrig og Tyskland.

Denne lille ikke -indfødte hjorte er den mindste i Storbritannien og har kobberbrun pels med mørkere aftegninger på benene og ansigtet – som varierer afhængigt af køn. Deres antal er steget hurtigt, og de kan ses i buskområder hele året rundt.

Bevaringsstatus
Muntjac er ikke en hjemmehørende art i Storbritannien. De stammer fra Kina, men blev introduceret til Woburn Park i Bedfordshire i 1838. Efter flugt og bevidst flytning af hjortene af mennesker har de nu spredt sig over det sydlige England og er stigende i antal. Muntjac er et bevaringsproblem i Storbritannien, da de påvirker skovjordfloraen.

Relaterede spørgsmål og råd

Hvad er en fremmed dyreart ?

Dette udtryk refererer til arter, der ikke er hjemmehørende i et område eller et land, og som er bevidst eller ved et uheld introduceret af mennesker. Nogle fremmede dyrearter forårsager problemer ved at konkurrere med hjemmehørende arter eller bære sygdomme, som påvirker hjemmehørende arter. Eksempler på invasive fremmede plantearter omfatter kæmpe bjørneklo, Himalaya balsam og japansk knoebel. Fremmede dyr i Norfolk omfatter grå egern og mink, som er hjemmehørende i Nordamerika og kinesiske vandhjorte og muntjac hjorte fra Asien. Ikke alle rumvæsenintroduktioner er invasive eller forårsager problemer, og fugle som små ugler, fasaner og rødbenet agerhøne er ikke-indfødte introduktioner, men så meget en del af Norfolks (og engelske) landskab, at få ville kalde dem rumvæsener.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg finder et sygt eller såret dyr?

Norfolk Wildlife Trust er ikke i stand til at håndtere syge eller sårede dyr. Ring venligst til RSPCA Wildlife Centre, East Winch, King’s Lynn på 0300 123 0709. Besøg RSPCA’s websted for at få flere oplysninger.

Hvornår og hvor er det bedste sted at se hjorte, der får brunst?

Det bedste tidspunkt at se hjorte er i skumringen eller daggry. Generelt forbliver hanner og hunner i separate grupper, indtil det er tid til parring.

Hjorte: Brun september til oktober. Der er observeret kronhjort i hele den østanglianske region, men der er specifikt rapporteret om brunstdannelse i Minsmere-reservatet og Thetford-skoven. Begivenheder er blevet organiseret for at observere spordannelse i tidligere år, tjek RSPB og Forestry Commissions hjemmesider for mere information. Unge kronhjorte fødes i begyndelsen af juni.

Roghjorte: Rut juli til august. De har embryonal diapause (hvilket betyder, at embryonet venter med at udvikle sig), så de føder først i maj/juni. Rådyr kan ses i Thetford-skoven.

Dåhjorte: Rut oktober til november, og fawns er født maj til juni. En stor flok kan ses på Holkham Estate.

Kinesiske vandhjorte: Rut november til december, og fawns er født i maj og juni. De kan ses ved NWT Hickling Broad og Strumpshaw Fen.

Hvordan kan jeg genkende Muntjac-hjort?

Muntjac er ikke hjemmehørende i Storbritannien. De stammer fra Kina, men blev introduceret til Woburn Park i Bedfordshire i 1838. Efter flugt og bevidst flytning af hjortene af mennesker har de nu spredt sig over det sydlige England og er stigende i antal. Muntjac er den mindste hjorte i Storbritannien og er omkring 45 cm ved skulderen. De har en krum kropsholdning på grund af, at deres bukke er højere end deres manke. Deres pels er generelt brun, selvom de har mørkere aftegninger i ansigtet, som hos hannen er V-formet og strækker sig op i pediklerne, hvorimod hunnerne har en mørk U- eller diamantform. Stilkene er karakteristiske for hannerne i denne art og er forlængelser af kraniet. Disse pedikler har korte, lige gevirer (ca. 10 cm lange), der strækker sig fra dem i løbet af efteråret. Bukke har også store hjørnetænder, som stikker ud fra overlæben og bruges i kamp. Begge køn har sorte duftkirtler under begge øjne og en stor karakteristisk hale, som holdes oprejst, når dyret bliver forskrækket og afslører en hvid underside. Du hører muligvis en Muntjac, før du ser den, da de har et højt og ret karakteristisk “gøende” opkald.

Hvor og hvornår kan jeg se Muntjac?

Muntjac lever i både løv- og nåleskov med buskområder, hvor de kan spise bær, agern og græs. De kan ses i hele Norfolk og kan nogle gange findes på besøg i haver med god dækning.

Muntjac kan ses når som helst på året. I modsætning til andre hjortearter i Storbritannien har Muntjac ikke en fast brunstsæson, og de vil yngle hele året. De er aktive i hele 24 timer, men daggry og skumring er de bedste tidspunkter at se dem, især i et område, der er udsat for menneskelig forstyrrelse.

Hvordan stopper jeg skader på hjorte i min have?>

Det er meget vanskeligt at forhindre hjorte i at komme ind i en have udover at rejse et højt hegn rundt omkring, hvilket kan være ret dyrt.

Det har dog vist sig, at plantning af klumper af hvidløg eller plantning for det meste planter, som hjortene ikke kan lide at spise, afholder hjorte fra at fodre i haver.