indreliv.dk

Stoat (Mustela herminea)

Hurtig og bestemt rasende. Støtten er ikke bange for at tage et bytte mere end fem gange dens størrelse. Op ad træer eller under jorden er der få steder, hvor dette potente rovdyr ikke vil gå på jagt efter sit næste måltid.

Hurtige fakta

Almindelige navne: stoat , hermelin, ‘væsel’ i Irland

Videnskabeligt navn: Mustela erminea

Familie: Mustelidae

Habitat: skov, græsland, landbrugsjord, højland

Foder: kaniner, gnavere og fugle

Rovdyr: ræve og rovfugle

Oprindelse: hjemmehørende

Hvordan ser ræve ud?
ræve har en lang, tynd krop med en hale, der ender i en busket sort spids. Deres pels er sandbrun til kastanje med hvid-creme underside. Arten er lille, typisk kun 30-40 cm i længden og vejer 200-400 gram.

Det menes, at den sorte spids på en halehals tjener til at distrahere rovfugle. Rovdyrets opmærksomhed henledes på det, og det fokuserer dets angreb på halen snarere end på de mere sårbare dele af kræftens krop.

Nogle krøller bliver helt eller delvist hvide om vinteren, især i de nordlige dele af den. Storbritannien, hvor sne er mere almindelig, men den sorte spids på halen forbliver altid. Den hvide pels er kendt som ‘hermelin’ og hjælper ham med at blande sig med sneklædte omgivelser under jagt.

Ikke at forveksle med: væselen, som er mindre og har en kort stump hale uden en sort spids.

Vidste du det?
Støtter er kendt for at ‘danse’ i et forsøg på at fascinere kaniner. De er blevet observeret hoppe og tæske rundt i en bevægelse, der ser ud til at hypnotisere deres bytte. Det er uklart, om dette er en ægte jagtteknik eller et resultat af en parasitinfektion.

Hvad spiser stoats?
Kaniner er en stoats foretrukne bytte, selvom de kan være mere end fem gange deres størrelse. De vil også tage gnavere, såsom mus, mus og rotter, samt fugle og deres æg. En energisk jæger, forfølger let mus og musmus ind i deres underjordiske huler og vil klatre i træer for at plyndre fuglereder.

Hvordan yngler stoats?
Stoats er ensomme for det meste af året, kun sammen for at yngle. Et kuld på omkring 6 til 12 unger, kendt som kits, fødes om foråret. Hunnen vil tage sig af ungerne, indtil de er selvforsynende omkring 12 uger.

Hunkvinde kan blive drægtige kun få uger efter fødslen. Men en proces kendt som forsinket implantation betyder, at ungerne ikke bliver født, før hunnen er modnet omkring ni til 10 måneder senere.

Staat eller væsel? Sådan kendes forskel
Så du en stoat på din sidste skovvandring? Eller måske var det en væsel? Vores guide hjælper dig med at skelne disse rovdyr på størrelse med en halv liter. Vi tager også et kig på nogle af de andre beslægtede arter, der findes her i Storbritannien.

Hvor lever stoats?
Stoats findes i hele Storbritannien og kan leve i de fleste levesteder, forudsat at der er bytte at spise og dække til at ly i. Arten undgår at opholde sig længe i det fri, hvor den er sårbar over for angreb fra større rovdyr, såsom ræve og rovfugle. Den har en tendens til at klæbe til dækning og vil ofte bruge lineære funktioner såsom hække og stenvægge til at bevæge sig rundt på sit territorium.

Skilte og spottingstips
Det er ikke nemt at stedet, med de fleste observationer lidt mere end et flygtigt glimt. Hvis du er beslutsom, kan en tålmodig vagt af en kanin-warren belønne dig med udsigten til en stoat, der leder efter sit næste måltid.

Trusler og bevarelse
Stoats er udbredt og menes at være almindelige, men der mangler pålidelige beviser for deres tal. Tabet af levende hegn og et fald i kaninbestanden er faktorer, der kan have en negativ indvirkning på arten.

mail@tobiasehlig.dk