indreliv.dk

Lepus europaeus, europæisk hare

KULTUREL FØLSOMHED BUDSKAB
First Peoples of Australia bør være opmærksomme på, at Museums Victoria Collections hjemmeside indeholder billeder, stemmer eller navne på afdøde personer. For nogle First Peoples-fællesskaber kan det at se billeder eller høre optagelser af personer, der er gået forbi, forårsage tristhed eller angst og i nogle tilfælde krænkelse.

Sprog
Visse optegnelser indeholde sprog eller inkludere skildringer, der er ufølsomme, respektløse, stødende eller racistiske. Dette materiale afspejler skaberens holdning eller holdningen i den periode, hvor genstanden blev skrevet, optaget, indsamlet eller katalogiseret.

De er ikke de nuværende synspunkter fra Museums Victoria, afspejler ikke den nuværende forståelse og er ikke passende i dag.

Feedback
Selvom der gøres alt for at sikre, at de mest nøjagtige oplysninger præsenteres, kan noget indhold indeholde fejl. Dokumentationsniveauet for indsamlingsgenstande kan og varierer, afhængigt af hvornår eller hvordan varen blev indsamlet. Vi opfordrer og byder velkommen til kontakt fra First Peoples Communities, lærde og andre for at give råd til at rette og forbedre information.

Generel beskrivelse
Harer ligner overfladisk kaniner, men er større og deres bagben og ører er længere i forhold til deres kroppe. Kropspels meleret sort og brun med brungrå på kinder, skuldre, sider og rumpe. Lange ører med sort spids, der strækker sig ud over næsen, hvis de holdes frem. Hale hvid med en sort stribe (synlig ved hop). Sidder oprejst. Krop op til 65 cm lang.

Biologi
Harer spiser græs, kødfulde planterødder (knolde) og bark fra buske og små træer. De betragtes som et mindre skadedyr i landbruget. De er normalt ensomme undtagen når de yngler. Når de bliver truet, fryser de og presser sig ofte til jorden. Når truslen kommer tæt på, vil de bryde dækningen og løbe hurtigt væk, ofte sidelæns og fordobles tilbage for at forvirre rovdyret. I modsætning til kaniner lever harer ikke i underjordiske warrens, men hviler i lavvandede fordybninger i jorden kendt som “former”. Der er en vis debat om, hvorvidt brunharen (Lepus capensis) og den europæiske hare (Lepus europaeus) er den samme art. I så fald ville navnet Lepus capensis have prioritet, da det blev offentliggjort først. Harer blev bevidst introduceret til Australien flere gange fra 1830’erne for sport.

Distribution
Europa, Sydamerika, New Zealand. Sydøstlige og østlige fastland Australien og Tasmanien.

Habitat
Landbrugsjord og græsarealer.

Flere oplysninger
Dyretype Patedyr
Dyreundertype Kaniner og harer
Kort ID Sidder oprejst, ører længere end hovedets længde.
Farver Brun, Sort, Grå
Habitater Græsarealer
Hvor skal man se Terrestrisk
Når aktiv Natlig
Diæt Herbivore
Diætkategorier Græsser, grøntsagsafgrøder
Endemisk oprindelse Introduceret til Australien
Bevaringsstatusser CITES: Ikke opført, FFG-truede liste: Ikke opført, EPBC Act 1999: Ikke opført, IUCN Rødliste: Mindst bekymret
Taxonnavn Lepus europaeus
Almindelig navn Europæisk Hare
Rige Animalia
Phylum Chordata
Subphylum Vertebrata
Klasse Mammalia
Orden Lagomorpha
Familie Leporidae
Slægt Lepus
Artsnavn europaeus