indreliv.dk

Gulhalset mus

Apodemus flavicollis

Rækkefølge: Rodentia

Beskrivelse: Svarende til deres nære slægtning, skovmusen, med lang hale og store ører og øjne. Brun ryg og hvid mave med karakteristisk bånd af brunlig-gul pels hen over halsområdet. Lidt større end skovmusen og ofte mere livlig. Den gulhalsede mus blev først identificeret som en separat art fra skovmusen i 1834.

Størrelse: Hoved og krop 95-120 mm, hale 77-118.

Vægt: 14-45 g.

Levetid: Den gennemsnitlige forventede levetid er 3-4 måneder, men de kan leve i et år eller deromkring .

Avl: Ynglesæsonen er februar til oktober, og en hun vil producere flere kuld på 2-11 unger. De er født blinde og nøgne og vejer omkring 2,8 g. Deres øjne åbner sig efter 13-16 dage, og kraven er en grå farve, der bliver gul, efterhånden som de modnes.

Habitat: Hovedsageligt moden skov, men også hække og haver og vil nogle gange vove sig ind i huse.

Kost: Træfrø, frugt, nogle grønne planter og små insekter. Svarende til skovmusen.

Generel økologi: Rækkevidden er normalt lidt større end skovmusen, men sjældent mere end 0,5 hektar, selvom dette kan øges for hanner om foråret. Stort set nataktive, de er gode springere og klatrere. De lever hovedsageligt i underjordiske gravesystemer med flere indgange og bruger plantemateriale som strøelse, men de findes nogle gange også i træhuller eller sovekasser.

Distribution og hovedsteder: gulhalset mus er hjemmehørende i Storbritannien, men findes kun almindeligt i det sydlige Storbritannien og Severn-bassinet fra Gloucestershire op til Staffordshire. Det er ofte blevet fundet i Shropshire, især i gamle skovområder såsom Wenlock Edge.

Lokal undersøgelseshistorie: Undersøgelser udføres regelmæssigt forskellige steder, herunder Whitchurch, Shrewsbury, Preston Montford, Ironbridge, Wenlock Edge, ofte af eller på vegne af organisationer som Shropshire Mammal Group, National Trust, Shropshire Wildlife Trust, Ironbridge Meadows Group.

Bevaringsstatus:> Ikke så almindelig som skovmusen, men ikke en fredet art. I 1998 lancerede Mammal Society en national undersøgelse for at forsøge at opdatere optegnelser om arten og fandt, at der ikke havde været nogen større nedgang i antallet eller ændringer i den kendte rækkevidde, hvilket tyder på, at der ikke er et presserende behov for bevarelse.

Trusler: De vigtigste trusler er ændringer i arealanvendelsen og tab af gammelt skovområde. Herbicider og pesticider kan også være en trussel.

Vigtigste registreringsmetoder: Små pattedyrsundersøgelser udføres i nogle områder af Shropshire ved hjælp af levende fælder (Longworth og/eller BioEcoSS rørfælder) til registrere befolkningen i specifikke områder. Almindelige markskilte omfatter huler og stier i underskoven. Bunker af nødder med pænt nippede huller i dem er også et sikkert tegn på musmus eller mus, selvom den særlige art måske ikke altid er let at skelne (se nedenfor).

Vidste du det? Disse mus kan smide huden af deres hale for at undslippe angreb. Huden vokser dog ikke tilbage, så dette trick kan kun bruges én gang

Marktegn

Særprægede, pænt nippede huller i hasselnødder er et typisk tegn på tilstedeværelsen af mus eller muslinger men det er ofte vanskeligt at skelne mellem dem, der nappes af hver art. Nødder, der er blevet nappet af skovmus eller gulhalsede mus, har en tendens til at have lodrette tandmærker hen over kanten af hullet. Lignende tandmærker efterlades af bankemus, men dem, der nappes af gulhalsede mus og skovmus, har en tendens til at være mere rodet. Nødder, der er blevet nappet af dormus har tendens til at være glattere og mere cirkulære, da de nipper rundt om hullet i stedet for på tværs af kanten.