indreliv.dk

Meles meles

Den europæiske grævling (Meles meles, Linnaeus, 1758), er et pattedyr af Mustelidae-familien.

Systematik –
Fra det systematiske synspunkt hører den til til Eukaryota-domænet, Animalia Kingdom, Subarign Eumetazoa, Superphylum Deuterostomia, Phylum Chordata, Subphylum Vertebrata, Infraphylum Gnathostomata, Superclasse Tetrapoda, Class Mammalia, Subarign Eumetazoa, Infraclasse Eutasheria, Familieorden Mustelidae, Melus og dermed underfamilien til Melinae og derfor Art M. meles.

Otte underarter af denne art er genkendt:
Meles meles meles Linnaeus, 1758 – Egen grævling, større underart , udbredt i hele Europa (undtagen på Den Iberiske Halvø, Kreta og Rhodos) og øst til Volga, Krim og Kaukasus;
Meles meles arcalus Miller, 1907 – Kretisk grævling, udbredt på den enslydende ø;
Meles meles canascens Blanford, 1875 – kaukasisk grævling, mindre end den nominelle underart, med brune nuancer på ryggen, mindre udtalt sagittal kam og aflange øvre kindtænder; spredte sig fra Lilleasien og Transkaukasien til Turkmenistan og Afghanistan;
Meles meles heptneri Ognev, 1931 – Underart af stor størrelse og lys farve, med en fortyndet ansigtsmaske og okker reflekser på bagsiden og siderne [44], til stede i stepperne i Ciscaucasia op til Volga-deltaet;
Meles meles marianensis Graells, 1897 – Iberisk taks, lille underart endemisk til den iberiske halvø;
Meles meles milleri Baryshnikov, Puzachenko & Abramov, 2003 – Underart som omfatter de små populationer udbredt i den sydvestlige del af Norge;
Meles meles rhodius Festa, 1914 – Grævling fra Rhodos, en lille underart endemisk til øen af samme navn;
Meles meles severzovi Heptner, 1940 – Overgangsunderart mellem den almindelige grævling og den asiatiske grævling, til stede i Amu Darya-regionen, i Pamir og i Fergana-dalen;
kretensisk grævling (M. meles a rcalus): Underart, som dog ikke finder fælles anerkendelse af alle forfattere.

Geografisk udbredelse og habitat –
Grævlingen er en art, der optager et palæarktisk område: det er til stede i det meste af Europa, med undtagelse af det nordlige Skandinavien, Island og de fleste af øerne i Middelhavet, og i en del af det vestlige Asien, på 15° til 65° nordlig bredde og fra 10° vest til 135° østlig længde. I Østeuropa er dens udbredelsesgrænse repræsenteret af Volga, mens arten syd for Det Kaspiske Hav strækker sig så langt som til Hindu Kush og Iransk Kurdistan. I Italien er denne art til stede i hele territoriet med undtagelse af Sicilien, Sardinien og de mindre øer.

Dens levested er egeskove og blandede bredbladede skove, men den tilpasser sig uden problemer til buskede områder, græsgange og findes også i Middelhavets krat og bjergområder op til 2000 m højde i Alpebuen og op til 2500 m i Kaukasus; dog er det nødvendigt, at der i dens udbredelse er et minimum af vegetationsdække, hvor den kan læ. Det er ikke til stede i sumpede områder, hvilket det undgår, såsom kystområder og nåleskove, mens det kan kolonisere klippeområder, forudsat at der også er forladte bygninger eller naturlige hulrum til læ.

Generelt er det er et pattedyr, der tilpasser sig menneskeskabte områder, såsom frem for alt perifere områder, haver, afgrøder og parker, som det kan kolonisere.

Beskrivelse –
Grævlingen er en kødædende pattedyr med en hoved- og kropslængde på 61-73 cm, med en hale på 1,5 – 1,9 cm; skulderhøjde på 30 cm, for en vægt der varierer mellem 7 og 17 kg. Den har en let kønsdimorfi hos hannerne, der på samme alder er lidt længere end hunnerne, men tungere. Da det er en art, der går i dvale, varierer vægten sæsonmæssigt og svinger fra 7 – 13 kg i forår-sommerperioden til 15 – 17 kg i vinterperioden, selvom nogle hanner kan have en vægt, der undtagelsesvis er over 30 kg. . Dette dyr genkendes på den tykke og robuste krop med et lille og aflangt hoved udstyret med store ører, tyrehals, korte ben og hale.
Det har en tyk og børstet pels på ryggen og siderne og mindre tæt på mave, med et næsten hårløst lyskeområde: den er sammensat af lange børster på 7-8 cm i længden, som dækker en blød ulden underuld. Bagsiden er sølvgrå i farven med lysegule nuancer på siderne. Halen er udstyret med meget lange og strittende hår af samme farve som ryggen, selvom der hos hunnerne også er hvide hår. Maven har en brun farve med den nederste del af maven og lysken, der antager grålige nuancer. Områderne i halsen, halsen, brystet og benene er sorte såvel som de to bånd, der starter fra overlæben, passerer gennem øjnene og når ørerne, også sorte, og danner den karakteristiske og umiskendelige maske, ca. 2 cm tyk ved bunden af næsepartiet og op til 5 cm i området af tindingerne. I stedet er ansigtet, hagen, siderne af halsen og spidserne af ørerne en råhvid farve. I løbet af sommeren bliver grævlingens pels mindre tyk og får nuancer, der har tendens til at blive brune. Endvidere er tilfælde af delvis melanisme, albinisme, leucisme og erytrisme ikke sjældne. Med hensyn til benene er disse digitigrade og søjleformede, med bagbenene kortere end de forreste, men alle forsynet med en bar plante og med ikke-udtrækkelige kløer, med en buet form og med en stump spids, af hornfarve, velegnet til gravning. Kløerne vokser konstant, men især de på bagbenene (ca. halvt så lange som på forbenene) har tendens til at vise tegn på slid med alderen. Grævlingen har også et hoved med en langstrakt kropsbygning, og hos hannen er der en sagittal kam, som når halvanden centimeter i højden er meget mere udtalt, end hvad man kan observere hos hunnen, som generelt har en mere slank og tyndt hoved og hals. .

Øjnene er små og mørkebrune med en rund pupil: ørerne er op til 7 cm lange. Snuden har en lang og cylindrisk form og ender i en muskuløs og fleksibel næse, som funktionsmæssigt kan sammenlignes med snavs hos grise; desuden er der talrige knurhår omkring næsepartiet og øjnene. Meles meles er et pattedyr med svagt syn, der blot identificerer bevægelige genstande og sort-hvide farver, mens lugtesansen er højt udviklet: hørelsen ligner menneskers. I bunden af halen og i perinealregionen er der lugtende kirtler: førstnævnte udskiller et cremet gulligt stof med en moskusagtig lugt, mens sidstnævnte udskiller en gulbrun væske med en mere skarp lugt. Begge køn har tre par bryster, som dog er mere udviklede hos hunnen. Derudover kan dette pattedyr udsende en lang række lyde: hvæsen, knurren og knurren under slagsmål, gøen i overraskelse eller ophidselse og skingre skrig i tilfælde af fare.

Biologi –
Grævlinger er monogame dyr og danner par, der har tendens til at blive sammen hele livet, hvor hannen kun parrer sig med sin partner, mens hunnen også kan parre sig med andre hanner. Seksuel modenhed nås omkring 18-24 måneders alderen, og hunnernes brunst har en variabel varighed mellem 4 og 6 dage, og selvom den er hyppigere i perioden mellem forår og sommer, kan den forekomme i hele buen af buen. år. Hannerne er også mere frugtbare i perioden mellem januar og maj, hvor spermatogenesen undergår et fald mellem sommer og vinter. Dominerende hunner er generelt de eneste, der går i brunst, hvilket hæmmer denne hændelse hos udsatte hunner (som hvalpene normalt aflives for i tilfælde af levering), som generelt hjælper den dominerende hun med at passe afkommet. Parringsperioden for dette pattedyr falder normalt ved indgangen til hulen mellem januar og maj, når de voksne hunner er i brunst efter fødslen, og ungerne går i brunst for første gang. Når hunnen ikke er i brunst, kan hannen alligevel bestige hende i et par minutter, mens parringen i parringsperioden normalt varer mellem 15 og 60 minutter: den indledes af vokaliseringer mellem de to partnere og af snusning. gensidig af de lugtende kirtler. Hvad angår andre skaldyr, er der også i Meles meles diapause af det befrugtede æg, som tager 2-10 måneder at implantere sig selv i livmodervæggen (selvom koblingerne i december giver øjeblikkelig implantation). Når først zygoten er implanteret, varer drægtigheden syv uger, hvor fødslerne topper mellem midten af januar og midten af marts.

Hunnen føder et variabelt antal unger fra 1 til 5. Fødslen finder sted i et huleværelse dedikeret til dem, selv om hunnerne i de områder, der er udsat for oversvømmelser, normalt føder i forladte bygninger. Ved fødslen er ungerne blinde, halvnøgne, lyserøde i farven med sparsom grålig pels: de måler omkring ti centimeter i længden og vejer mellem 75 og 132 g, med en omvendt proportionalitet mellem fødselsvægten og størrelsen af kuldet . Hen mod de 3-5 dage af livet dukker neglene op på fingrene og på kroppen bliver de sorte hårlinjer kendelige, inklusive den karakteristiske maske: øjnene åbnes ved 4-5 leveuger, og omkring denne periode begynder de at dukke op. selv mælketænder. Den endelige farve nås omkring to måneder af livet, mens deres fravænning efter tre måneder begynder, som normalt først afsluttes efter yderligere to måneder. Generelt forbliver ungerne i deres egen gruppe, selv når de er blevet voksne, men det er ikke ualmindeligt, at hunnerne omkring det andet års alderen flytter væk fra deres gruppe for at slutte sig til andre fællesskaber. Selv ikke-dominerende hanner kan i ret lange perioder, især i parringssæsonen, flytte væk fra deres tilhørsgruppe for at besøge andre grupper, som de dog næsten ikke samler sig til, i stedet for at vende tilbage til deres egen gruppe. oprindelse. Grævlingen har en forventet levetid, i sin naturlige tilstand, som varierer mellem 4 og 15 år af livet.

Økologisk rolle –
Grævlingen er et dyr med natlige vaner som om dagen hviler den inde i en hule udstyret med flere udgange og ventilationsåbninger, som den holder ren med ekstrem omhu. Han tager også tilflugt i hulen hele vinteren, uden nogensinde at falde i en reel sløvhed.
Disse dyr lever normalt i grupper på normalt 5-6 individer, selvom der også er observeret sammenslutninger af over 20 grævlinger. Der er sandsynligvis en sammenhæng mellem gruppernes størrelse og typen af habitat (med beslægtede ressourcer leveret af den), hvori de findes, samt mellem sidstnævnte og udvidelsen af territoriet: i gunstige miljøer har de enkelte territorier generelt en udvidelse på omkring 30 hektar, mens de i mindre rige områder kan strække sig selv ud over 150 hektar. Grævlingen har en ret varieret kost: æg, fugle, krybdyr og bløddyr; denne diæt kan suppleres med grøntsager: majs, frugt, spirer, rødder osv. Systemet af huler, som dette pattedyr skaber, er også særligt. Faktisk graver den sin egen hule i den skovklædte jord, startende fra naturlige hulrum i jorden eller i klipperne, langs naturlige og kunstige bredder eller ved foden af et træ (som i dette tilfælde vil blive brugt af de forskellige dyr, der bor i hulen for at slibe neglene.

Højen består af en indgang og et mere eller mindre langt galleri, der måler mellem 22 og 63 cm i bredden og 14-32 cm i højden, som flyder efter 5-10 cm. m ind i en stue sædvanligvis mellem 1 og 2,5 m dybt i jorden, ellipseformet (74x76x38h cm) og at (i modsætning til f.eks. hvad der kan observeres i den røde ræv) dyret, især i den kolde årstid, forer med tør blade, bregner og mos, som l dyret fjerner og erstatter med ekstrem dygtighed Inde i den enkelte hule er der også flere familier, som hver især har en tendens til at bruge sine egne indgange og gallerier Nogle gange kan grævlingen dele sit hul med andre dyrearter , såsom den vilde kanin og den røde ræv, som er en sædvanlig bofælle til b adger; en anden vært er mårhunden, i tilfælde hvor rækkevidden af de to arter overlapper hinanden. I de koldere områder af sit område falder dyret ind i en rigtig dvale, blokerer indgangene til hulerne med jord og tørre blade og holder op med at komme ud af hulen med de første snefald og forbliver i denne tilstand i en periode, der kan forlænge fra november til april. For at imødekomme dvalebehovene har grævlinger en tendens til at akkumulere rigeligt kropsfedt i løbet af sommeren og det tidlige efterår, samt samle rigeligt isoleringsmateriale for at beklæde deres huler.

Med hensyn til rovdyr og dyr, der er potentielt farlige for denne art. , der er ulve, bjørne, loser og herreløse hunde: Disse dyr vælger dog sjældent at henvende sig til et så krævende bytte, hvis de har andre fødekilder. Siden halvfemserne har Meles meles været i kraftig numerisk vækst (i nogle områder, såsom Storbritannien, endda mere end 75 %) i hele sit udbredelsesområde, hovedsagelig takket være det kraftige fald i forekomsten af rabies. I Italien kræver bevarelsen af grævlingen ifølge IUCN en reduktion af voldelige drab og en sensibilisering af befolkningen, især i områder med intensivt landbrug (G. Pigozzi & AM De Marinis i Boitani et al. 2003). Denne art er opført i appendiks III til Bern-konventionen. Arten er fredet og kan ikke jages i Italien (L. 157/92). Least Concern vurderet af European Mammal Assessment (Temple & Terry 2007).