indreliv.dk

Gråsæl

Halichoerus grypus atlantica

Gameplay
Interaktivitet Fuld
Edition Aquatic Pack

Oprindelse
Kontinenter Europa, Nordamerika
IUCN-status Mindst bekymring

Habitat
Hegn Grade 2
Landareal 200 m² +12 m²/år. add’l
Vandareal 300 m² +41 m²/år. add’l
Klatreareal 0 m²
Temperatur ‒15‒25 ℃
Biomer Aquatic, Tundra, Temperated

Social
Gruppestørrelse 3‒8 (op til 2 mænd, op til 8 kvinder)
Mand bachelor

strong>3
Fem. Bachelor 3‒8

Reproduktion
Modenhed 5 år
Sterilitet 30 år
Gestation/inkubation 11 måneder
Interfødsel 12 måneder

Taxonomi
Klasse Mammalia
Orden Carnivora
Familie Phocidae
Slægt Leptonychotes

Zoopedia Description

Generelt
Befolkning i naturen: 400.000 (på tværs af begge populationer)

Den atlantiske gråsæl er en art af havdyr, der lever omkring landmasserne i Atlanterhavet (Storbritannien, Irland, Island, Norge, Danmark, Frankrig, Holland, Belgien, Tyskland, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Rusland, Canada, USA) Vestatlanten gråsæler er betydeligt større end den østlige Atlanterhavsmorf. Deres hanner måler mellem 7,59 ft og 9,57 ft i længden og vejer 451-814 lb, mens hunnerne måler mellem 6,27 ft-7,59 ft i længden og vægten 352-550 lb.

Gråsælen har en stor, rund , tøndelignende krop, der er gråplettet med hvid og en bleg underside. Hannerne har en tendens til at have en mørkere farve end hunnerne og har en fremtrædende krogformet tryne, hvorimod hunnens tryne er lige. Hannerne er meget større end hunnerne. Gråsælunger er cremehvide og luftige af udseende ved fødslen, men vil miste deres babypels, når de smelter mellem 3-5 måneder gamle

Gråsælen er ikke truet, og den jages i mange områder for dens skind. Det opfattes som et skadedyr af fiskere, og derfor bliver befolkningen ofte slået ned. Fra 1982-1993 tilbød Norge, Island og Canada dusører for drab på gråsæler i det østlige Atlanterhav. Nu har Europa indført nogle beskyttelsesforanstaltninger for at begrænse drabet af gråsæler

Social
Selvom gråsæler vil gruppere sig på land i ynglesæsonen, tilbringer de det meste af deres liv, der bor og jager alene i havet. De vil dog tåle og være nysgerrige på andre sæler, hvis de møder dem

Reproduktion
Inden ynglesæsonen vil gråsælerne æde meget og æde en enorm mængde fisk at opbygge deres fedtreserver klar til avl. Inden fødslen vil hunsæler trække ud af havet til et ‘rookery’ – et sælens yngleområde. Rookeries kan være på sandstrande, klippefyldte forposter, iskapper, huler, øer osv. Hunnen vil normalt føde en enkelt hvalp inden for en dag efter udhaling. Hannerne vil slutte sig til grupper af hunner, efter de har født, og forsøge at få deres harem, og kæmpe mod andre hanner, hvis de kan. Gråsælkampe kan være aggressive og kan blive mere voldsomme afhængigt af antallet af tilgængelige hunner

Efter de 2 ugers fravænning er hunnerne klar til at parre sig. Hanner vil parre sig med flere hunner, og hunner kan parre sig med mere end én han, afhængigt af hvor godt de bliver bevogtet. Når hendes hvalp er vænnet fra, og hun har parret sig, vil hunnen forlade sin hvalp og gå tilbage til havet. Hun vil ikke have spist i den 3-ugers periode, hun var i land. Hannerne forbliver på træk i omkring 6 uger i håb om at parre sig med så mange hunner som muligt. De vil heller ikke spise i hele den tid, de er på land

Hvalpe forbliver i bjerget og lever af deres fedtreserver, indtil de er smeltet, hvorefter de vil gå til havet for første gang og migrere langt væk fra hvor de er født. Hunnære gråsæler når kønsmodenhed i en alder af 4 år. Hannerne bliver kønsmodne som 3-årige, men det er usandsynligt, at de parrer sig, før de er omkring 8 år, fordi det er, når de er vokset til en størrelse, der giver dem mulighed for at forsvare hunnerne fra rivaliserende hanner

Dyrepleje
Foretrukne genstande

Hele fisk · Blæksprutte · Vitamintilskud

FODERSTATIONER
Madbakke · Vandrør

MADEBERIGELSE
Undervandsboksføder · Blok med frosne fisk

HABITATBERIGELSE
Stor bold · Stor snebold · Kegle · Snemandskegleberigelse · Sprinkler · Gummiand · Platformflydere

KOMPATIBLE DYR

Gråsæl gør ikke drage fordel af at dele plads med andre arter

Trivia
Zoopedia Fun Facts

  • Gråsæler har været kendt at dykke på 300 meters dybde; deres gennemsnitlige dykkedybde er 70m.
  • Gråsæler behøver ikke at drikke vand; de får alt det vand, de har brug for, ved at metabolisere de fisk, de spiser.
  • Gråsæls knurhår giver dem mulighed for at registrere bevægelsen fra fisk på 100 meters afstand.
    Hunnære gråsæler vil sandsynligvis være drægtige i over 90 år % af deres voksne liv.
  • Gråsælunger dier fra deres mødre i kun 2 uger efter fødslen, og på den tid tredobler de deres kropsvægt.

Anden trivia
Når du spiller spillet med amerikansk engelsk, ændres artens navn fra “Grey Seal” til “Gray Seal”, hvilket afspejler de forskellige stavemåder af ordet “grå/grå” mellem USA og England.