indreliv.dk

Høstmusen (Micromys minutus)

Den eurasiske høstmus (Micromys minutus) er den mindste gnaver i Storbritannien, der vejer 6 g som voksen, hvilket er mindre end en 2 pence mønt! På IUCN’s røde liste er den opført som mindst bekymret, men den er anerkendt som en prioriteret art på Biodiversity Action Plan (BAP), da de synes at være blevet mere sjældne gennem årene. Ud over at være Storbritanniens mindste gnaver er det også Storbritanniens eneste pattedyr med en gribende hale, som gør det muligt for det at gribe vegetation som blomsterstængler og bevæge sig gennem det lange løv, som de foretrækker. Med få optegnelser i Cumbria beder vi dig om at blive involveret i at lede efter denne bemærkelsesværdige art for bedre at forstå deres udbredelse i vores amt!

Økologi
Høstmusen gør det ikke dvale over vinteren og forbliver i stedet aktiv hele året. Høstmusens adfærd kan dog ændre sig afhængig af sæsonen, hvor man leder efter den. Det meste af året er den for det meste nataktiv, men om vinteren tilbringer den mere tid ude af sin rede i løbet af dagen, end den ville gøre på andre tidspunkter af året. Disse reder kan findes i høje tuegræsser, levende hegn, tagrør, grøfter og torner og er den bedste indikation på en høstmuss tilstedeværelse i området. I ynglesæsonen (maj-oktober) vil denne mus lave ynglereder omkring 10 cm store og 30-60 cm fra jorden blandt langt græs. Rederne, som musen skaber, falder til jorden om efteråret.

I løbet af vinteren laver de mindre reder på ca. 5 cm og tættere på jorden for at spare på varmen. Disse reder er lavet af strimlede stykker græs, der er vævet sammen for at skabe en hul kugleform, og optyggede blade bruges til at beklæde indersiden. De er vævet ind på stammen af græsset eller sivene. Høstmusen har en varieret kost af frø, bær og insekter, men har også været kendt for at spise mos, rødder og svampe. I de varmere måneder vil musen samle en mængde mad, som den vil spise i løbet af de køligere måneder, hvor der er mangel på mad.

Fordelingskort
Udbredelseskortet viser hvor høstmusen er tidligere blevet registreret i Cumbria.

I de sidste 20 år har CBDC haft 2 registreringer i det nordlige Cumbria (ikke set på kortet). Der er dog disse optegnelser, der indikerer, at høstmusen stadig kunne være i amtet med 5 sydlige og 2 nordlige observationer siden 2000.

Dette indikerer muligvis ikke, at høstmus ikke er til stede i North Cumbria eller mere udbredt i det sydlige Cumbria, da høstmusen er skæv og lille, er den sværere at finde. Det betyder, at optagere skal gå specifikt ud og lede efter høstmus, især deres reder i et stykke habitat, der ville være passende.

Hvor er de nu?
Hjælp CBDC og Cumbria Mammal Group får en bedre forståelse af høstmusen i Cumbria. Det eneste, du skal gøre, er at gå ud og lede efter deres reder i løbet af december 2020 – februar 2021.

Sådan finder du høstmusereder
Den bedste indikator er at lede efter deres reder. Disse kan findes højere oppe vævet ind i stænglerne på langt tuegræs eller siv, hvis det er en ynglerede (maj-oktober). Avlsreder kan være en tennisboldstørrelse bestående af lange vævede stykker græs. Ikke-ynglende reder kan findes hele året rundt. De er i de samme levesteder, men lavere nede i bunden af tuegræsset eller sivene. Disse reder er mindre og har et mere aflangt udseende.

Når du leder efter høstmus, skal du kigge efter steder med lange tuegræsser eller rørbede, hvor der er minimal forstyrrelse fra mennesker, husdyr eller hunde. Iført handsker skal du omhyggeligt skille det lange græs eller sivene af på udkig efter rederne nær bunden af stænglerne, eller hvis det er i ynglesæsonen højere oppe fra jorden. Hvis du finder en rede, må du ikke forstyrre den, da dyret stadig kan være inde. Læg i stedet en lille lineal eller standard blyant/pen i nærheden af reden og tag et billede. Dæk derefter reden tilbage, som du fandt den.

Sådan identificerer du høstmusen
Høstmus er meget små (50-70 mm) og en gylden- brun farve med hvid underside. De har også en stump næse, som kan give dem et udseende, der ligner en mus. Med en gribehale, der vikler sig om dampen, de er på. Mens høstmusen er let at identificere, er det sjældent at se en. Dette kan være medvirkende til deres fremragende hørelse, der kan opfange lyd fra 7 meters afstand, hvilket giver dem tid til at gemme sig.

Indsendelse af en høstmuseoptagelse
At gøre en plade værdifuld for os skal vi vide fem hovedpunkter:
• HVEM opdagede det?
• HVAD var det? (Så du musen, eller fandt du en rede?)
• HVOR var den? – (en gitterreference og placeringsnavn foretrækkes)
• HVORNÅR blev det opdaget?
• HVOR mange var der?

Hvis du tog et billede af reden, bedes du medtage dette i din registrering . Dette vil gøre os i stand til bedre at verificere fundet.

mail@tobiasehlig.dk