indreliv.dk

Delphinus delphis

Klassificering
Videnskabeligt navn: Delphinus delphis Linnaeus, 1758
Andre almindelige navne: Dauphin commun (FR), Dauphin commun à bec court (FR), Delfín Común, Bufeo (ES), Short-beaked Saddleback Dolphin (EN)
Rige: Animalia
Fylum: Craniata
Klasse: Mammalia
Rækkefølge: Cetacea
Familie: Delphinidae
Slægt:> Delphinus

Reference til videnskabeligt navn: Bradley, RD, LK Ammerman, RJ Baker, LC Bradley, JA Cook. RC Dowler, C. Jones, DJ Schmidly, FB Stangl Jr., RA Van den Bussche og B. Würsig. 2014. Revideret tjekliste over nordamerikanske pattedyr nord for Mexico, 2014. Museum of Texas Tech University Occasional Papers 327:1-28. Tilgængelig på: http://www.nsrl.ttu.edu/publications/opapers/ops/OP327.pdf
Konceptreference: Heyning, JE og WF Perrin. 1994. Beviser for to arter af almindelige delfiner (slægten DELPHINUS) fra det østlige nordlige Stillehav. Nat. Hist. Mus. Los Angeles County Bidrag. Sci. (442):1-35.
Navn brugt i konceptreference: Delphinus delphis
NatureServe Unique Identifier: ELEMENT_GLOBAL.2.105591
NatureServe Elementkode: AMAGE03010
Relaterede ITIS-navne: Delphinus delphis Linnaeus, 1758 (TSN 180438)
Taxonomiske kommentarer:
Mead og Brownell (i Wilson og Reeder 1993) inkluderede D. bairdii, D. capensis og D. tropicalis i D. delphis. Heyning og Perrin (1994) undersøgte variationen i Delphinus i det østlige nordlige Stillehav og fandt to distinkte former, en kortnæbbet form, som de genkendte som D. capensis (D. bairdii er et juniorsynonym), og en langnæbbet form, der betragtes som D. capensis. som D. delphis. De bemærkede, at status for D. tropicalis skal undersøges for at afgøre, om det er en ekstremt langnæbbet form langs en linie af D. capensis eller en tredje art af Delphinus. Mead og Brownell (i Wilson og Reeder 2005) anerkendte D. capensis og D. delphis (men ikke D. tropicalis) som særskilte arter.

Bevaringsstatus
NatureServe Status
Global Status: G5
Global Status Sidst anmeldt: 29/12/2017
Anvendt rangeringsmetode : Rangeret efter inspektion
Årsager: Rigeligt og udbredt med begrænsede trusler.

Nationale og statslige/provinsielle status
Canada: N5B,N5M
Quebec: S4
USA: NNA
Florida: strong> SNR, Maryland: SNA, Massachusetts: S4, New York: S4, North Carolina: S2N

Andre statusser
US Endangered Species Act:

strong> Ingen
Komité for status for truede vilde dyr i Canada (COSEWIC): Ikke i fare (4/1/1991)
Kommentarer til COSEWIC:
Begrundelse for betegnelsen: Hav sonal gæst på hylden ud for Nova Scotia og Newfoundland; lejlighedsvis besøgende i andre canadiske farvande, ingen væsentlige trusler identificeret.

Statushistorik: Designated Not at Risk i april 1991.

Konventionen om international handel med truede arters beskyttelsesstatus ( CITES): Bilag II

NatureServe Global Conservation Status Factors
Rækkevidde:>2.500.000 kvadratkilometer (større end 1.000.000 kvadratkilometer) miles)
Rækkevidde Omfang Kommentarer:
Verdensomspændende i subtropiske og varme tempererede oceaner, inklusive Middelhavet og Sortehavet. I Stillehavet, spænder fra British Columbia syd til Chile og ud til 135 grader vestlig længde; der er få optegnelser fra Californiens Golf; dokumenteret fra Ny Kaledonien, New Zealand og japanske farvande i det vestlige Stillehav, og der er optegnelser fra nord for Hawaii; rækkevidde kan strække sig helt over det tropiske og tempererede nordlige Stillehav; registreringer fra det vestlige Atlanterhav spænder fra mindst Florida til Newfoundland og i det østlige Atlanterhav fra Nordeuropa til Afrikas vestkyst (Heyning og Perrin 1994). Rigelig i farvande i det østlige Nordamerika, spænder nord i stort antal til nær Nova Scotia og Newfoundland om sommeren; ellers spænder generelt fra Gulf of Maine til Chesapeake Bay-området (Gaskin 1992). Trænger ind i den tropiske zone, hvor relativt køligt vand holder overfladetemperaturen mellem omkring 15 og 26 C (Mead og Brownell, i Wilson og Reeder 1993, Gaskin 1992).

Global Protection Comments:
Se IUCN (1991) for en kort diskussion af internationale og nationale beskyttelsesbestemmelser.
Trusselkommentarer:
Relativt stærkt udnyttet i den gulfinnede tunindustri i det østlige tropiske Stillehav (1987 drab blev anslået til omkring 20.000; ikke udsat for nogen særlig trussel i farvande ud for Nordamerika (Gaskin 1992). Nogle bliver dræbt i forbindelse med forskellige fiskerier i andre dele af verden.
Kortsigtet tendens: Relativt stabil (<=10 % ændring) Kortsigtede tendenskommentarer: Se GABUNDCOM. Global overflod: 10.000 til>1.000.000 individer

Global overflod Kommentarer:
I det østlige tropiske Stillehav, nordlige st ock population blev anslået til omkring 500.000 i 1980’erne; centralbestanden faldt åbenbart fra omkring 500.000 i slutningen af 1970’erne til omkring 250.000 i 1980’erne; Selvom data er svage, kan den sydlige bestand være faldet fra 750.000 i 1976 til under 250.000 i 1982 (reanalyse gav estimater, der var et par 100.000’ere lavere) (se IUCN 1991). Se IUCN (1991) for befolkningsestimater og trendoplysninger for andre dele af området (de fleste data er svære at fortolke).

Fordeling
National og statslig /Provincial distribution:
Canada: QC
USA: FL, MA, MD, NC, NY

Økologi og livshistorie
Længde: 26 meter
Reproduktionskommentarer:
Reproduktionsparametre varierer betydeligt mellem forskellige populationer. Drægtighed varer 10-11 måneder. Amning varer op til 19 måneder, men i det mindste nogle områder kan unge fravænnes om 6 måneder eller mindre. Kønsmoden om 5-7 år eller mere (men tilsyneladende 2-4 år i Sortehavet). Kælvningsinterval gennemsnittet sandsynligvis noget over 2 år.

Økologi Kommentarer:
Rejser i grupper på nogle få til flere tusinde; almindeligvis i grupper på flere hundrede i Stillehavet.

Mobilitet og migration
Kolonial opdrætter: Nej
Ikke-migrant : Nej
Lokalt migrant: Nej
Langdistancemigrant: Nej

Habitat
Habitattype: Marine
Marine habitater: Pelagiske
Habitatkommentarer:
Primært pelagisk, i farvande i ca. 10-28°C; sædvanligvis langs eller mod havet af 100 favne konturen. Unge fødes i vandet.

Fænologi
Umodne fænomener: Cirkadiske
Voksenfænologier: Circadian
Fænologikommentarer: Aktiv dag og nat.

Mad
Umodne madvaner: Invertivore, Piscivore
Voksenmadvaner: Invertivore, Piscivore
Fødekommentarer: Færer opportunistisk af pelagiske stimefisk (f.eks. smelt, sild, makrel, multe, lanternefisk) og blæksprutte.

Befolknings-/forekomstafgrænsning
Gruppenavn: Delfiner og marsvin
Minimumskriterier for en forekomst: Et havområde, der er eller har været besat konsekvent eller tilbagevendende. Forekomster er ikke baseret på hele rækken af bestemte populationer eller subpopulationer, men derimod på særskilte områder, der er vigtige for disse populationers overlevelse. Som minimum bør der bruges mindst to og helst flere års observation til pålideligt at identificere signifikante, tilbagevendende hændelser.

Adskillelsesbarrierer:
Oplandsområder.

Separationsafstand for uegnet levested: 20 kilometer
Separationsafstand for passende levesteder: 20 kilometer
Adskillelsesbegrundelse:
Separationsafstand vilkårlig. I de fleste tilfælde bør forekomster ikke være omfattende områder, men snarere dele af sådanne områder, der skiller sig ud som stærkt opfylder forekomstkriterierne.
Tilgængelig information om genetik, spredning og bevægelsesmønstre for de fleste populationer er generelt utilstrækkelige til at bestemme biologisk meningsfuld adskillelse afstande for hændelser. Separationsafstanden, der bruges her, forsøger ikke at identificere biologisk adskilte populationer, men er snarere en vilkårlig værdi, der forsøger at identificere relativt adskilte geografiske områder, der har hyppig eller koncentreret aktivitet, og som er af praktisk størrelse.
Flaskedelfiner (TURSIOPS TRUNCATUS) der var bosat i en flodmunding fra South Carolina, havde relativt små hjemområder (gennemsnitlig 51,3 kvadratkilometer, 95 % adaptiv kernemetode; Gubbins 2002).
Dato: 2002-03-06
Forfatter: Cannings, S.
Versionsnoter: Indeholder alle medlemmer af familierne Delphinidae og Phocoenidae, undtagen ORCINUS ORCA.

Befolkning / Forekomstens levedygtighed
Se de generiske retningslinjer for anvendelse af forekomstrangeringer (2008).

Forfattere og bidragydere
NatureServe Conservation Status Factors Udgavedato: 16.2.1995
NatureServe Conservation Status Factors Edition Forfattere: Hammerson, G.