indreliv.dk

Dåhjort i Australien

Hjort – Dådyr

Videnskabeligt navn – Dama dama

Andre almindelige navne – Dådyr

Oprindelse – Tyrkiet

Særprægede kendetegn
Modne hanner har brede fladtrykte gevirer. Halen vipper konstant under fodring. De har hvide hjerteformede aftegninger på rumpen.

Identifikation
Dåhjort er en mellemstor hjorteart med en meget varierende pelsfarve. Deres pels er overvejende fawn med nogle hvide pletter eller mørkebrun. Halen er sort på toppen og hvid nedenunder, omgivet af en bleg rumpeplet med en sort kontur. Halen hæves, når den bliver alarmeret. De øvre dele af modne hangevirer er fladtrykte med adskillige spidser. Voksne bukke (hanner) står omkring 90-95 cm ved skulderen og vejer 50-100 kg. Voksne tæver står omkring 80-83 cm ved skulderen og vejer 35-55 kg. Hannerne har en børstelignende penisskede og et fremtrædende ‘Adams æble’. Denne art ses ofte i store grupper. Scats er stubbede pellets, nogle gange med en spids i den ene ende. Kaldene varierer fra høje brægen til dybe grynt. De udviser en lang hale. Som med alle andre hjortearter i Australien mangler hunnerne gevirer.

Historie og biologi
Dådyr blev introduceret til Tasmanien i 1830’erne og fastlandet i Australien omkring 1880’erne. De er planteædere, der kigger på græs, urter og buske i umiddelbar nærhed af dækning. Deres sociale adfærd varierer – nogle gange forbliver de ensomme og til andre tider danner de flokke på op til 30 individer. Voksne mænd kan deltage i små bachelorgrupper. I løbet af efterårets parringssæson kan hannerne etablere og forsvare små territorier. Hunnerne producerer normalt en fawn efter en drægtighedsperiode på 8 måneder (føder i december). Hannerne vil kaste deres gevirer i oktober og gro dem igen i februar. Størrelsen af en bukkes gevir vil stige indtil omkring 11 år gammel, når han passerer ud af sin bedste alder, og gevirets størrelse begynder at falde.

Udbredelse
Dådyr er de mest udbredte og etableret af de vilde hjortearter i Australien. De forekommer i Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmanien og South Australia.

Habitat
Dådyr findes ofte i ryddede eller åbne græsområder, åbne skove, skove og spredt trælandbrugsjord. De kan ses i bjergrige områder til ryddet åbent landbrugsland.

Skader
Vildt dåhjort er et voksende problem med skadedyr. De kan forårsage betydelig skade på hjemmehørende vegetation og økologisk skrøbelige områder og kan sprede ukrudt. De kan forårsage browseskader på prydhaver, skovbrugsplantager og kan udgøre en motorvejsfare. De er blevet rapporteret om at beskadige gårdens hegn og forstyrre tamfår under læmning. Dådyr kan danne store flokke, og deres samlede græsningstryk kan være betydeligt. De kan også bære og sprede husdyrsygdomme, der kan påvirke bedriftens produktivitet og administrationsomkostninger.

Kontrolmuligheder
Teknikker, der bruges til at bekæmpe vilde dåhjort, kan omfatte skydning fra luften og jorden , udelukkelseshegn og fældefangst / gårdhave. Under nogle omstændigheder kan spray og lydafvisende midler bruges til at afskrække dyr, men effektiviteten af sådanne teknikker er ikke helt klar.

Andre arter

  • Chitalhjorte
  • Svinehjort
  • Kordhjort
  • Russhjorte
  • Sambarhjort

Kilder:

  • West, P (2018) Guide to introduced pest animals of Australia. CSIRO Publishing, Melbourne.
  • Game Management Authority, Victoria
  • Deer Identification Guide, NSW Local Land Services
mail@tobiasehlig.dk