indreliv.dk

Væsel (Mustela nivalis)

Hurtige fakta

Anerkendelse: Pels ingefær til rødbrun, cremet forneden, bølgende kant imellem. Lang slank krop, kort hale (og ingen sort spids).
Størrelse: Hanner 194-217 mm; Hunner 173-183 mm. Hale: hanner 42-52 mm; hunner 34-43 mm.
Vægt: Hanner 106-131 g, hunner 55-69 g.
Levetid: Kun omkring 1 ud af 90 væsler overlever til over 2 år gamle.

Udbredelse & Habitat

Væsler er udbredt i hele Storbritannien og er vores mindste og sandsynligvis mest talrige kødædende. De er dog fraværende fra Irland og de fleste off-shore øer. De findes i en bred vifte af levesteder, som omfatter byområder, lavlandsgræsgange, skove, moser og moser. Væsler er mindre almindelige, hvor deres bytte er få, såsom i højere højder og i tæt skov med sparsomt bunddække.

Generel økologi

Adfærd
Huler er normalt reder af tidligere byttedyr, der er overtaget af væsler, og kan indeholde rester af mad fra flere dages måltider. I kolde klimaer er rederne ofte foret med pels fra lemmingbytte. En væsel’s hjemområde indeholder normalt flere huler og hvilesteder, der besøges med mellemrum. Væselhusområder varierer i størrelse afhængigt af byttets fordeling og tæthed. Hanner og hunner lever i adskilte territorier,
mandlige rækker er større. Fastboende dyr af begge køn kan forsvare eksklusive territorier på tidspunkter, hvor antallet er højt og naboerne talrige. Om foråret udvider hannerne deres rækkevidde for at søge kammerater.

Diæt og fodring
Væsler specialiserer sig i at jage små gnavere. Væselens lille størrelse gør det muligt for den at søge gennem tunneler og landingsbaner med mus og muslinger. Adgang til tunneller betyder, at væsler kan jage når som helst på dagen eller året. De går ikke i dvale og kan jage selv under dyb sne. Yderligere byttedyr såsom fugle, æg og unge kaniner kan tages, især hvis der er få gnavere.

Reproduktion
Normalt fødes der kun et kuld på 4-6 unger. sæson, men to kuld i år, hvor markmus er rigeligt. Unger fravænnes ved 3-4 uger og kan dræbe effektivt ved 8 uger; i et godt muslingeår kan unge hunner yngle 2-3 måneder gamle. Familiegrupper opdeles efter 9-12 uger.

Artsfaktaark:
Væsel (Mustela nivalis)
info@themammalsociety.org
www.mammal. org.uk
023 8023 7874

Bevaringsstatus

Traditionelt er væsler blevet betragtet som fjender af fuglevildt, og vildtholdere har udøvet intensiv rovdyrkontrol, fanget og dræbt mange væsler sammen med andre kødædere . Væsler dræber nogle fuglekyllinger, men sandsynligvis meget få. Væsler har ingen juridisk beskyttelse i Storbritannien. Fangst har sandsynligvis ingen langsigtet effekt: væselbestande er meget modstandsdygtige, og de lider naturligt af høj dødelighed. I dårlige gnaverår sulter mange væsler, og få af de overlevende yngler. Lokale befolkninger oplever ofte udryddelse. Væsler er dog ekstremt gode til at genkolonisere forladte områder, når forholdene forbedres.